zaterdag 28 maart 2015

Degraeve Victor

Op facebook werd deze foto gepost in Staden-Beeldbank.
"Ronde 1950 Sint Jansstraat, Voedingswinkel Maurice De Graeve en Madeleine Breyne.Maurice is geboren in East-Moline VS en Madeleine in Staden. Ze huwden op 16 oktober 1941 te Staden."
degraeve Maurice 10547779_10204912228100180_1859403315068078221_o
Dit waren voldoende gegevens om op zoek te gaan naar de ouders van Maurice en hun Amerikaans avontuur. We vinden de ouders terug in een stamboom op geneanet. Victor werd geboren in Werken op 22 januari 1880 en huwde op 17 augustus 1910 te Esen met Celina Decoene geboren in Esen op 31 januari 1888.
Op de site van Ellis Island zien we dat ze enkele maanden na hun huwelijk vertrokken zijn nl op 5 december komen ze aan in New York vanuit Antwerpen met de SS Lapland. Victor staat opgeschreven als "farmer" en Celina als "housewife".  Ze gaan naar de broer van Celina, Achiel De Coene die in Moline woont.
Achiel is  geïmmigreerd in 1903. Op de lijsten van Ellis Island vinden we hem terug in 1907. Hij is gehuwd en komt op 23 september 1907 aan met de SS Vaderland in New York vanuit Antwerpen.
vaderland
Victor Degraeve en zijn vrouw Celina zullen niet in de VS blijven.  We vinden hun paspoort terug waarop staat te lezen dat ze in de VS hebben verbleven van 1910 tot 1921. Victor heeft op 17 september 1918 de Amerikaanse nationaliteit gekregen in Rock Island. Het paspoort heeft de stempel 13 juni 1921 en is aangevraagd voor Victor, zijn vrouw en twee kinderen. Maurice van 9 jaar en een baby, Julius van 4 weken.
Degraeve victor en familie 1921 13 juni VS2015-03-23 18.01.40
Op het document kun je ook lezen met welke boot ze vertrokken zijn uit welke haven en op welke datum. Bij Victor lezen we : RMS Aquitania, 5 juli 1921, NY.



Naast de standaard info die op een paspoort vermeld staat, staat er op de tweede pagina altijd een getuige. Deze  moet verklaren de mensen te kennen die een paspoort aanvragen en op eer zeggen dat het om de juiste personen gaat.
Op dit paspoort staat als getuige Florent Calbrecht, wonende in East Moline, Ill.
Florent is geboren in Sint-Niklaas op 27 juni 1879 en gehuwd met Cecile Vanderbassche (?) ook geboren in Sint-Niklaas op 26 november 1881. Florent  immigreerde in 1913 met de SS Lapland vanuit Antwerpen.  Als bestemming lezen we : vriend De Splenter F in Moline. Florent is bookkeeper. Cecile zal haar man achterna reizen met 4 kleine kinderen. Ze doet de overtocht vanuit Antwerpen met de SS Kroonland op 13 september 1913.  Haar bestemming is zoals we konden voorspellen haar man Florent.
Van Cecile vinden we een paspoort om de VS te verlaten in 1921. Ze wil haar zieke moeder bezoeken. Op 22 oktober 1921 komt ze terug aan in de New York met de SS Lapland.
Cecile Calbrecht paspoort 3 getuige van victor Degraeve  2015-03-24 18.09.36
Op dit paspoort staat terug een getuige, Charles Lobert. In de telling van 1930 vinden we Cecile  terug met 6 kinderen en een man van 40 jaar, Victor J. Caln geboren in België. De man van Cecile is gestorven in Moline op 19 mei 1927. Mogelijks heeft Cecile een andere relatie....En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met zoeken : Wie is die Charles Lobert? Wie is Victor J. Caln? ....
Al deze mensen die we vonden, kennen elkaar.  Ze zijn geboren in België. Reizen met de Red Star Line vanuit Antwerpen....Ze zochten hun geluk in de VS, Moline of kwamen terug naar België.

woensdag 11 maart 2015

Cyrille Laleman : kettingmigratie ... 1900 - 1904

foto : Ron Lefevere

Dat veel jonge mannen uit West-Vlaanderen naar de Nieuwe Wereld gingen omdat ze iemand kenden kan je lezen in dit kettingverhaal.

Laleman Cyrille is 22 jaar als hij vanuit Zarren vertrekt naar Moline (Ill). Hij is landbouwer en gaat naar Pauwels Camille. Hij reist met de SS Finland van de Red Star Line van 19 maart 1904.(14402 : Emigranten naar Amerika Vlaamse vereniging voor familiekunde afdeling Antwerpen vzw)
+++

Pauwels Camille is 27 jaar afkomstig van Diksmuide en landbouwer. Hij begeeft zich naar Moline (Ill) bij zijn schoonbroer, Hendryckx Jules.  Deze werkt in een gieterij. Hij spreekt Vlaams.
De reis doet Camille met de SS Switzerland van de Red Star Line naar Philadelphia. Op 6 mei 1903 vertrekt hij vanuit Antwerpen.

+++

Hendryckx Jules  is 27 jaar als hij naar Amerika gaat. Hij komt van Diksmuide en was daar brouwer. Hij is vergezelt van De Waele Alois.  Ze gaan naar Moline (Ill). 

De Waele Aloïs is 27 jaar en afkomstig van Essen. Hij is landbouwer en gaat naar Moline (Ill) bij zijn broer De Waele Rene. Met Aloïs gaat zijn vrouw Verstraete Flavie mee. Ze is 21 jaar.

Ook Hendryckx Emile van 33 jaar, afkomstig van Essen en landbouwer vergezelt De Waele Aloïs. Ook zijn eindbestemming is Moline, Ill.



Jules, Aloïs, Flavie en Emile varen met de SS Southwark  naar New York. Ze vertrekken op 26 april 1902 vanuit Antwerpen.


Dit is een mooi voorbeeld van kettingimmigratie. 
Cyrille gaat naar zijn vriend Camille, Camille naar zijn schoonbroer Jules, Jules gaat met zijn broer Emile, zijn vriend Aloïs en zijn vrouw naar de broer van Aloïs. En zo kunnen we nog een tijdje verder zoeken in het verleden.

Deze gegevens vonden we via de Venesoen rapporten. Deze rapporten werden opgemaakt door Eugène Venesoen.  Hij was hoofd-commissaris van de federale emigratiedienst in Antwerpen. (1982 -1920). Vanaf 1896 hield hij uitvoerige lijsten bij van de Belgische emigranten die in derde klasse reisden naar Noord- en Zuid-Amerika. In deze nota's vinden we naam, voornaam, leeftijd, plaats van herkomst van de landverhuizer, zijn/haar beroep, plaats van bestemming, talen die de persoon sprak, de som geld die hij/zij mee had, medereizigers.

Uit deze gegevens leren we dat het voornl. jonge mannen zijn die vertrekken.  Ze zijn afkomstig van Diksmuide en omgeving. Ze kenden elkaar in België gezien ze familie en/of vrienden zijn.  Met uitzondering van één, zijn ze allen landbouwer. De eindbestemming is Moline in Ill. 

Deze Venesoenrapporten kun je niet digitaal raadplegen maar wel via Begium. rootsweb opvragen.

Via de site van Ellis Island kunnen we nog een schakel verder vinden.
Dewaele Rene, 22 jaar afkomstig van Essen vertrekt met de SS Kensington op 18 april 1900.  Hij heeft als bestemming Moline op.  Een persoon waar hij naartoe gaat, staat niet vermeld.



Als we de andere namen die we vonden in de Venesoen rapporten vergelijken met de gegevens van Ellis Island dan zien we dat Aloïs Aloys geworden is, Flavie is Flowia, Hendryckx werd Hendrycka en Hendryck. Dit maakt het soms moeilijk om mensen terug te vinden in de archieven van de VS.  Bij het zoeken naar de vrouwen is er een bijkomende regel : de vrouwen krijgen bij aankomst onmiddellijk de naam van hun man. 

Het verhaal van Cyrille Laleman en de familie die hem achterna reisden, zullen we in een later bericht uitwerken. 



zaterdag 7 maart 2015

Zendelingen voor Amerika die vertrokken vanuit het Klein Seminarie Roeselare

De twee priesters die hier al eens werden belicht : Cyril Pauwelyn en Marcellus Vandenbussche studeerden één jaar filosofie aan het Klein Seminarie in Roeselare,  respectievelijk in 1881 - 1882 en 1897 - 1898. Cyril was dus 18 jaar en Marcellus 15 jaar. 






Hun verdere studies deden ze in het Amerikaans College te Leuven. Vandaar vertrokken ze naar de VS : Cyril in het jaar 1885 en Marcellus in 1901.
Het Amerikaans College werd opgericht in 1857 door de bisschoppen Martin J. Spalding van Louisville en Pieter-Paul Lefevere van Detroit.

Terwille van deze twee zendelingen : Cyriel Pauwelyn en Marcellus Vandenbussche namen we contact met de archivaris van het Klein Seminarie Dhr. Johan Strobbe. In zijn boek over de geschiedenis van het Klein Seminarie vinden we een hoofdstuk over de "rekruten voor Amerika". 


boek : Johan Strobbe


In het boek lees ik het volgende over de zendelingen:

"In juni 1840 werden alle collegeleerlingen door hun surveillanten samengebracht om te luisteren naar een voordracht van Pieter-Paul Lefevere. Hij was een oud-leerling-missionaris (1820 -1825), die voor het eerst sinds zijn afreis naar de VS in 1828 weer in zijn geboortestad verbleef. .. Bij zijn bezoek aan het Klein Seminarie hoopte hij enkele jongens te kunnen begeesteren, want de Amerikaanse kerk had een groot gebrek aan priesters."

Pieter-Paul Lefevere (°Roeselare, 29 april 1804 - 4 maart 1869) zou bisschop van Detroit worden.

Bisschop Pieter-Paul Lefevere

Andere grote Roeselaarse collegefiguren in Noord-Amerika waren 

Emmanuel Thienpont : Hij werd in 1833 tot priester gewijd in Kentucky


Priester Emmanuel Thienpont

Leo De Neckere : Hij was amper 17 jaar toen hij de oceaan overstak.  Hij werd later bisschop van New -Orleans


bisschop Leo De Neckere

Jan Foulon uit Heule,  Ivo Schacht uit Wingene en Karel Vandendriessche uit Moorslede reisden met Pieter-Paul Lefevere af naar de VS. Karel was de oudste van 3 broers die missionaris werden in Amerika en neven van Lefevere. Op 31 juli 1841 vertrokken ze vanuit Vlissingen voor een zeereis van 76 dagen. 

Ook Theofiel Buyse en Benedict Masselis zijn oud leerlingen van het Klein Seminarie die het Oude Land verlaten.  Verder lezen we ook de namen van Amandus Vandendriessche ( broer van Karel), Karel Deceuninick, Karel Depreiter, Hendrik Van Renterghem, Pieter Hennaert,....

De gevolgen van de wervingsactie van Monseigneur Lefevere was dat er enkele ouders dreigden hun zonen van school te halen. Met de keuze van het priesterschap hadden de meeste mensen geen probleem. Een martelaarschap in den vreemde zagen veel ouders als een kort en gevaarlijk avontuur....

De gedachtenis aan E.H. Pieter Paul Lefevere wordt in het Klein Seminarie bewaard door een tekst in een van de koorvensters in de kerk.

Met dank aan Johan Strobbe

donderdag 5 maart 2015

Ghent ?

Erg „West-Vlaams‟ is de streek rond Ghent, Lyon County, in Minnesota, gecreëerd door Angelus Van Hee in 1881. Hij was afkomstig uit Merkem in de buurt van Ieper. Zijn broer was kanunnik in Liverpool, deze stuurde hem een brief van de bisschop van Minnesota, die naar de katholieke emigranten vroeg. Angelus verliet immers Merkem met 50 jonge families. 35 van deze families bleven achter in Chicago, de andere 15 zetten hun tocht naar Minnesota verder, om Ghent te stichten.

Ghent, Minnesota

Tot hiertoe werd niet uitgelegd waarom ze hun dorp Ghent noemden. Ze kwamen immers allen uit West-Vlaanderen. Dan zou je eerder Brugge, de hoofdstad van West-Vlaanderen, verwachten in plaats van Gent, de hoofdstad van Oost-Vlaanderen!