"Gloed"
Sandor Marai
Een oude generaal krijgt op een dag een brief van zijn vriend, Konrad. Hij zal langskomen na een hele lange tijd. Voor Hendrik, de generaal is dat een schok. Van jongsaf waren ze onafscheidelijk ondanks hun verschillende achtergrond en afkomst.
Het bezoek van Konrad, na 41 jaar, brengt een stroom van herinneringen bij de generaal op gang.
Een boek dat je onmiddellijk volledig wil lezen.
+++
"De bekeerlinge"
Stefan Hertmans
In een klein dorp in de Province wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hermans ontdekt de sporen van een voorname christelijke vrouw uit de 11de eeuw die haar leven vergooide uit liefde aan een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan en vertelt ons ondertussen over de kruistochten, zijn eigen zoektocht. Een vluchtverhaal dat je raakt van de eerste tot de laatste pagina.
"De as van mijn moeder"
Frank Mc Court
+++
"Een huis van Karamel"
Sandra Cisneros
+++
"Dit zijn de namen"
Tommy Wieringa
zie blogbericht van 5 maart 2016
+++
"De man die alles achter liet"
Tanya Commandeur
zie blogbericht van 24 febr. 2016
+++
"De overtocht"
Roel Richelieu Van Londersele
zie blogbericht van 6 februari 2016
+++
"De onervarenen"
Joke Van Leeuwen uitg. Querido.
zie ook blogbericht van 3 januari 2016
+++
" Einstein en Elisabeth"
Rosine De Dijn uitg. Horizon
zie ook blogbericht van 3 januari 2016
+++
en "De Amerikaanse prinses"
Annejet van der Zijl uitg. Querido.
zie ook blogbericht van 3 januari 2016
+++
"Turkije aan de Leie"
Tina De Gendt
Het boek brengt het verhaal van 50 jaar Turkse immigratie.
+++
"1585, De val van Antwerpen en de uittocht van Vlamingen en Brabanders"
Gustaaf Asaert
1585 is een sleuteljaar in de geschiedenis van het huidige Nederland en Vlaanderen. Het is het jaar van de val van Antwerpen, die ervoor zorgde dat beide van elkaar werden gescheiden. De bloeiperiode van het eens zo welvarende Vlaanderen en Brabant was nu voorbij, en de Hollands Gouden Eeuw kon beginnen.
Gustaaf Asaert is doctor in de geschiedenis.
+++
"Exodus", Paul Collier
Wat het betekent voor een land als grote aantallen mensen vertrekken. Wat betekent het voor een gastland als grote aantallen mensen er zich vestigen. Paul laat zien dat migratie niet een kwestie is van "wij" en "zij".
In Exodus kijkt Paul Collier naar alle aspecten van migratie. Hij is hoogleraar Economie aan de universiteit van Oxford.
+++
"Wij gaan naar Amerika" : Dirk Musschoot
Het boek voor wie meer te weten wil komen over de Vlaamse landverhuizers naar de nieuwe wereld.
De herwerkte versie van 2014.
+++
"Kwikzilver" : Ann De Craemer
Het verhaal van een huis, een leven en een eeuw. Het is het verhaal van de liefde van een kleindochter voor haar grootmoeder. Het is eveneens het verhaal van Kamiel Van Hauwaert die met zijn schoonbroer naar de Amerika ging voor Wereldoorlog I.
+++
"Oorlog en terpentijn" : Stefan Hertmans
Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.
+++
"Staden 1914-'18 DE FRONTSTREEK IN WEST- VLAANDEREN" : Paul Billiet (° Staden, 23 november 1903 - + 1985)
Het boekje werd in eigen beheer uitgegeven in 1978 bij drukkerij N.V. vonksteen, Langemark - Poelkapelle. Het beschrijft gedetailleerd de oorlogsjaren in Staden. Het boekje werd bekroond door de Provincie West-Vlaanderen voor monografieën van geteisterde gemeenten in de oorlogsperiode 1914-1918.
+++
verklarend WOORDENBOEK met platen voor België en Nederland, Jozef Bal (° 10 december 1856 - + 25 januari 1921) 5° uitgave
Jozef Bal is priester, professor, auteur van het eerste verklarende en geïllustreerde woordenboek. Het werd uitgegeven bij Alfons Siffer te Gent. De eerste uitgave dateert van 1893.
+++
De soldaten van de Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field, Patrick Lernout en Christopher Sims, uitg. Groeninghe Kortrijk, 2011
+++
+++
"Boer vindt land" uitgegeven bij het Davidsfonds is het naslagwerk bij de gelijknamige tentoonstelling. zie bericht op de blog van 17 juli 2014.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten