zondag 28 februari 2016

Tentoonstellng "The Call of the Rockies"

In het Caermersklooster te Gent loopt er momenteel een tentoonstelling over Pieter Jan De Smet en de Indiaanse tragedie.





Pieter Jan (Dendermonde 1801 - Saint Louis 1873) is een jezuïet die vanuit Dendermonde vertrok naar de VS. De tentoonstelling toont De Smet als missionaris maar ook als pleitbezorger van de Indianen. Je leert er de verschillende volkeren kennen waarmee De Smet in contact is gekomen. Met kaarten, tekeningen, schilderijen, foto's, kledingstukken, wapenuitrusting, documenten,... worden de reizen van De Smet geïllustreerd.


De uitvalsbasis was Saint Louis. Van daaruit maakt Pieter Jan De Smet verschillende reizen naar de Rocky Mountains.
(foto : redstarlinezoeker)



















Wij vonden het een hele leerrijke tentoonstelling. We waren wel blij dat we vooraf de info hadden doorgenomen die via de website van het klooster ter beschikking is. 
In de tentoonstelling is het levensverhaal van De Smet heel, mooi uitgeschreven maar dat betekent wel dat je heel veel moet lezen ter plaatse. Wij hadden het verhaal van De Smet en zijn reisroute in ons hoofd waardoor we ons meer konden focussen op wat er werd tentoongesteld.

Echt een aanrader en nog tot 1 mei, gratis te bezoeken.


Enkele weetjes :

Sedert het begin van de 19 eeuw droeg de modebewuste elite de buishoed



Deze waren gemaakt van beverpelsen. Deze pels had een zijdeachtige schijn. Voor hun pelsen kregen de Indianen ongekende (Europese) goederen zoals metalen messen, bijlen, vuurwapens, ketels, wollen dekens,...
+++

De Smet leefde in de periode waarin de fotografie ontstond en snel populair werd. Zijn eerste portretfoto's zijn nog een daguerrotypie. Later liet De Smet vele visitekaartjes met foto maken die hij dan aan familie en weldoeners uitdeelde. Hij schreef er vaak een opdracht of handtekening op.


enkele voorbeelden van visitekaartjes (foto : redstarlinezoeker)
+++

Als geschenk aan zijn ouders gaf Pieter Jan De Smet een stukje boomstam uit de Rocky Mountains (1853)


(foto redstarlinezoeker)

+++

De Indianen bleven ook nadat de"zwartrokken" (=missionarissen) verdreven waren, de hanger met driearmig kruis behouden. Het was een kruis dat oorspronkelijk door de jezuïeten in Frans Canada werd gegeven aan de Indianen. 


(foto redstarlinezoeker)


 +++

En dat geschiedenis wordt geschreven en soms ook herschreven kun je opmaken uit het artikel : Het standbeeld van Pieter Jan De Smet werd in Saint Louis verwijderd.

De foto's zijn gemaakt door De Redstarlinezoeker met toestemming van het personeel van de tentoonstelling.

woensdag 24 februari 2016

boek : "De man die alles achterliet"

Dit boek is een historische roman gebaseerd op het verhaal van de betovergrootvader van Tanya Commandeur. 



We schrijven "Rotterdam, eind 19 eeuw". Avontuurlijke geesten zoals die van Johannes lieten zich in die tijd verleiden door de Amerikaanse droom en namen de boot naar New York. Hoewel de gewezen havenarbeider vertrok met de bedoeling om zijn vrouw en kinderen te laten overkomen zodra de omstandigheden gunstig waren, voelen de achterblijvers zich emotioneel en materieel in de steek gelaten. 
David, zijn oudste zoon, wordt er steeds aan herinnerd dat hij op z'n vader lijkt. Wanneer David ontdekt dat zijn verbitterde moeder jarenlang brieven van haar man heeft achtergehouden, staat zijn besluit vast  : hij gaat zijn vader opzoeken in De Nieuwe Wereld.

Tanya Commandeur slaagt erin om de levensomstandigheden en de tijdsgeest aan beide kanten van de oceaan goed voor te stellen. Je leest er de nieuwsfeiten van de tijd : de komeet Halley, de Titanic, De Spaanse griep,...maar ook de technologische evolutie, de muziek van die tijd kleuren het verhaal op.

Ik heb niet alleen genoten van dit boek maar vooral veel bijgeleerd.

zondag 7 februari 2016

Vandenbussche Rachel, zuster Mechtildis

Rachel Vandenbussche was de dochter van Theophiel Vandenbussche en Mathilde Laleman. Mathilde is de zus van mijn overgrootmoeder.
Theophiel, die molenaar was, had met Mathilde 4 kinderen. Twee trokken naar de Nieuwe Wereld, E.H. Marcel en zijn zus Valentine. Rachel en Blanche bleven in het Oude Land.

Op 19 juli 1898 trad Rachel toe tot de kloostergemeenschap Annuntiaten van Reninge. Ze nam haar zusternaam "Mechtildis" aan op 15 september van 1898.  Twee jaar later op 19 april 1900 werd ze geprofest en gaf ze les in de enige klas van de Vrije Lagere Meisjesschool.



zuster Mechtildis, Mathilde Laleman, Theophiel Laleman, Blanche Laleman
foto genomen in Frankrijk 1914 - 1917

Bij het uitbreken van de oorlog vluchtten haar ouders en de jongste dochter, Blanche naar Poperinge, vervolgens naar Reninge om uiteindelijk in Le Porlet, Frankrijk als vluchteling te leven. Moeder Mathilde zal er op 15 maart 1917 sterven. 

Op haar doodsbriefje staat hierover het volgende te lezen.



In een dagboek verslag van een van de zusters Annuntiaten staat dit geschreven :

“De 27 ste februari 1915 werd ons klooster (Annuntiaten te Reninge) één uur lang beschoten, niettegenstaande het wapperen van het Rode Kruis boven op het torentje van de kapel. In aller haast worden de H. Hosties genut. Soldaten en zusters brachten verschrikkelijk uren in de kelder door. Grote instortingen hadden plaats, doch God zij dank, allen bleven ongedeerd, maar de zusters moesten onverwijld de weg van de ballingschap inslaan.
Door de welwillende bezorgdheid van de Heer Minister Berryer, konden wij de 24 april 1915 naar Parijs verstrekken en werden er met open armen ontvangen door de zusters van de H. Vincentius à Paulo. De 20 ste mei werden zeven van onze zusters belast met het onderhoud van de Belgische schoolkolonie van Garches.

..
De eerw. Moeder Gabriëlle nam met acht zusters het bestuur van de meisjeskolonie op zich te Chevilly ( Seine). 
...

Na de wapenstilstand zijn wij ( zusters Annuntiaten) zo haast mogelijk naar Reninge weergekeerd. De 28 ste februari 1919 kwamen zuster Antonia en zuster Mechtildis naar Reninge. Zuster Antonia verbleef bij Vrouw Wed. Vannoorenberghe en zuster Mechtildis verbleef bij Jerome Leuridan. Op dinsdag vóór Passie-zondag kwamen zuster Juliana en zuster Rictrudis hen vervoegen om hen hier te helpen. De zusters kochten een barak en deden ze in de achterhof van het klooster plaatsen. Ze gingen alle vier samen wonen in gezegde barak op 16 mei 1919. De 18 mei kwamen zuster Laurentia , Alena , Marguerite, Clara en zuster Imelda. Nu werd er gewerkt om zo haast mogelijk een school te openen. De school begon op 30 juni met 30 leerlingen. De andere zusters die nog te Chevilly verbleven waren , keerden naar Reninge terug op 18 juli 1919. ……….”

Op 4 augustus 1919 wordt zuster Mechtildis overgeplaatst naar Noorschote. Ze wordt er overste op 2 februari 1922. 

Als ze op 21 juni 1948 haar gouden jubileum viert, is haar zus Valentina overgekomen uit de VS.

derde van rechts is Moeder Mechtildis, 12 augustus 1952

Zuster Mechtildis overlijdt na een lange ziekte op 24 mei 1956.

Bijzondere dank aan Ghislain Kuyle, Roger Lampaert, Anne Provoost, Annick Vandenbilcke.


zaterdag 6 februari 2016

Boek "De overtocht"


Ik breng materiaal binnen bij de plaatselijke kringwinkel en moet even wachten... Er staan meer dan 30 dozen met tweedehands boeken. Ik kijk in één doos en zie dit boekje.
Dat kan ik natuurlijk niet laten liggen. 

Op de kaft staat : 
Roel Richelieu Van Londersele schreef over de droom van zijn grootvader om zich in Amerika te vestigen.
Grootvader, Victor groeide op in een klein dorpje nabij Aalst. Op een dag kan hij meevaren naar Liverpool. Uiteindelijk zal hij met de grote transatlantieker naar Amerika vertrekken. 

Het boek heeft een mooi tijdsbeeld van de periode rond 1900.  
Van Londersele doet dit in een vrij sobere stijl.