donderdag 17 juli 2014

vakantietips (in eigen land)



De tentoonstelling "boer vindt land" brengt het verhaal van tienduizenden Vlamingen die hun geboorteland verlieten om in Noord-Amerika een nieuw bestaan op te bouwen. Het accent ligt op de moeilijke omstandigheden op het negentiende-eeuwse Vlaamse platteland.  De eigenlijke bootreis wordt minder in beeld gebracht. 
Je maakt er met beeld en woord kennis met de nazaten van de landverhuizers.
Ten slotte kun je net zoals in het Red Star Line museum zelf op zoek gaan of er familie van je vertrokken is naar de nieuwe wereld.
Er is bij het Davidsfonds een boek uitgegeven die de informatie van de tentoonstelling verder behandeld.  Zie pagina boeken op mijn blog.


+++


Een veel kleinere maar daarom niet minder interessante tentoonstelling loopt in Veurne en kreeg de naam " From America with love". Je kan er aan de hand van originele brieven, broodkaarten, foto's, ... zien hoe tijdens de Eerste Wereldoorlog  de Belgische bevolking de hongersnood tegen ging met de hulp van Amerikaanse voedselhulp.
In het winkeltje van het museum kun je een boekje kopen voor 3 euro met alle info over de tentoongestelde objecten.  Een ander boekje voor 1 euro bevat recepten van brood, taart, ..zoals ze werden gebakken tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

+++
En tenslotte de groots opgezette tentoonstelling over de Titanic in Brussel. 





Een bijzonder luik van de tentoonstelling gaat over de Belgen aan boord van de Titanic.
  

maandag 14 juli 2014

From America with love


Toen de Duitsers in augustus 1914 België binnenvielen, eisten ze alle voedselvoorraden op.  De Britten blokkeerden alle invoer van voedsel via de Noordzee. Daarmee viel de voedselimport naar België volledig stil. Bijgevolg dreigde de hongersnood bij vele Belgische gezinnen. 
De neutrale landen richten daarop de Commission for Relief in Belgium (CRB) op.  De Amerikaanse entrepreneur en latere president Hoover zou deze internationale organisatie 5 jaar lang leiden. 

De verdeling van het voedsel gebeurde door het Nationaal Hulp- en Voedingscomité (NHVC).  Deze private organisatie voorzag de bevolking van voedsel dat werd aangekocht via de CRB.
Op gemeentelijk niveau waren er de lokale comités. Er waren in België een 4000 tal lokale comités. Daarboven had je de regionale comités en daarboven de provinciale.


foto : redstarlinezoeker

Er werd meer dan 320 000 ton meel naar België verpakt in katoenen zakken. 
Omdat het katoen kon dienen in de Duitse oorlogsindustrie controleerde de Commission de verspreiding ervan. 
Ze bezorgden de lege zaken onder andere aan scholen, naaiateliers, kloosters en kunstenaars om ze te laten bewerken. De meeste zakken werden verkocht als souvenir, of werden terug naar Amerika gestuurd als teken van dankbaarheid aan hun weldoeners. 

illustratie op een meelzak

De eetwaren die door de Commission werden verdeeld waren niet gratis, maar konden in de lokale depots of "Amerikaanse winkels" gekocht worden tegen een verminderde prijs. De verkoop was strikt gereglementeerd. Zo mochten enkel zieke mensen en gezinnen in de bijstand op vertoon van een stempelkaart wit brood kopen. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er kookboekjes uitgegeven. Ze legden uit hoe ze eetwaren langer konden bewaren.  In vele van deze boekjes stonden vreemde Amerikaanse producten zoals "Amerikaansch spek". 

Eén van de recepten "oorlogskoek" lijkt heel erg op een broodpudding maar zonder toevoeging van de eieren. 

uit het boekje : Aan tafel oorlogsrecepten 14 - 18

dinsdag 1 juli 2014

Aheym

Dessner Bruyce, gitarist van de alternatieve rock en Amerikaanse band de NATIONALE, schreeft het stuk Aheym.
Aheym is Jiddisch voor huiswaarts, naar huis.


foto : google afbeeldingen

Bruyce schreeft het stuk als nagedachtenis voor zijn eigen Poolse -Joodse voorouders. Ze lieten Polen achter zich en gingen wonen in NY.
De uitvoerder is het Kronos Quartet

Naar huis ! Waar is je (t)huis als je je geboortegrond verlaat?