"De onervarenen", Joke Van Leeuwen uitg. Querido.
" Einstein en Elisabeth", Rosine De Dijn uitg. Horizon
en "De Amerikaanse prinses", Annejet van der Zijl uitg. Querido.
+++
Joke van Leeuwen kwam in het programma "boeken" van de NPO haar nieuwste roman voorstellen : "De onervarenen" . Een boek over landverhuizers in de 19de eeuw.
Het zit de jonge, in armoede levende Odile en haar man Koben niet mee als zij in 1847 hun boerderij dienen te verlaten. Waarom zouden ze niet ingaan op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, die hun een gouden toekomst voorspiegelt aan de andere kant van de oceaan? Samen met vijftig streekgenoten wagen ze de oversteek, vol hoop, om na de uitputtende bootreis aan hun lot overgelaten te worden in een tropisch land. Passen ze zich aan of houden ze vast aan hun gewoontes? Zal het hun lukken daar een nieuw, goed leven op te bouwen?
Ik heb het boek in één stuk uitgelezen. Het heeft geen concrete informatie over het land dat Odile verlaat of waar ze naar toe gaat. Het verhaal beschrijft op een poëtische manier, de bootreis van anderhalve maand varen met een zeilboot. Ze komen aan in een niet nader genoemde plek aan de andere kant van de oceaan.
Het boeiende vind ik aan dit boek de beschrijving van hoe mensen zich aanpassen aan de nieuwe situatie waarop ze zich niet hebben voorbereid. Ze kennen de taal niet, weten niets van het land,... en dan lees je hoe de ene persoon wil dat zijn kinderen de taal van het moederland blijven spreken, hoe een andere onmiddellijk zaken doet met de lokale bevolking,.... Het nieuwe dorp geven ze een naam die aan hun Vaderland herinnert.
Joke Van Leeuwen kiest meermaals voor mooie ouderwetse woorden en uitdrukkingen. Voor mij is het een tijdloos boek, een boeiende, historische roman.
+++
Het tweede boek is "Einstein & Elisabeth" van Rosine De Dijn. Het is de beschrijving van een ongewone vriendschap tussen een geniale man en een excentrieke koningin van België aan de hand van de brieven die ze elkaar jaren lang hebben geschreven.
Het boek leest vlot.
Einstein reisde verschillende keren naar de VS en is in 1933 definitief vertrokken. Hij vluchtte voor het opkomende Nazi - regime.
"De oceaanstomer Westernland die de 54 jarige Einstein naar zijn toekomstige thuisland bracht, kwam op 17 oktober 1933 aan in New York. Op de kade van Twenty-Third Street wachtte, in de regen, een officieel ontvangstcomité onder leiding van zijn vriend Samuel Untermyer,...
Einstein en zijn entourage waren evenwel nergens te vinden. Abraham Flexner,...was volledig geobsedeerd door de gedachte dat Einstein moest worden afgeschermd van alle publiciteit.... Daarom had hij een sleepboot laten komen om Einstein heimelijk van de SS Westernland te halen zodra het schip uit quarantaine was."
+++
Het derde en laatste boek die ik las in deze vakantie was : "De Amerikaanse prinses" geschreven door Annejet van der Zijl.
In het verhaal zitten er uiteindelijk drie boeken volgens Annejet. Het is een wonderlijk levensverhaal, zo vol wendingen dat het overkomt als een avonturenroman. Maar het kan ook gelezen worden als een Kleine Geschiedenis van Amerika. Het boek is tenslotte ook een zeer persoonlijk onderzoek naar de vraag : Hoe met verlies om te gaan?
Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de SS Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd.
Annejet beschrijft niet alleen Allene Tews avonturen met een scherp oog voor details en anekdotes, ze weet tevens haar levensverhaal te vervlechten met de tijd en het milieu waarin ze leefde. Het einde van de 19de eeuw was vervuld van enerzijds victoriaanse waarden zoals zelfdiscipline en het accepteren van het (nood)lot, anderzijds was het de periode van hedonisme, snobisme en een ongebreideld kapitalisme. De grote gebeurtenissen van de 20ste eeuw - de twee oorlogen, de Grote Depressie, de Koude Oorlog en zelfs de Russische Revolutie - hebben een directe invloed op het leven van Allene.
Toch is het vooral een boek over Amerika en de Amerikaanse mentaliteit : "er is altijd wel ergens een nieuw begin te vinden".
Veel leesplezier en een goed, gezond en gelukkig 2016.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten